Kohti osallistavaa demokratiaa

(1 tuotearvio)

9,90 

Tekijä: Rolf Büchi
Alaotsake: Kansanäänestykset demokratian välineenä
Kustantaja: Like/Suomen Rauhanpuolustajat
Painovuosi: 2006
ISBN: 952-471-638-0 nidottu
Kuntoluokka: K5-

1 varastossa

Tuotetunnus (SKU): 06151 Osasto: Avainsanat tuotteelle , , ,

Paino190 g
Mitat21 × 15 × 1.1 cm
Lajityyppi

yhteiskunta

Painos

1.

Painovuosi

2006

Sarja

Pystykorvakirja

Sidonta

kuvakannet, nidottu, pehmeäkantinen

Kuntoarvio

uudenveroinen

Kohti osallistavaa demokratiaa

– Kansanäänestykset demokratian välineenä –

Kirja on tärkeä panos demokratiakeskusteluun, jossa punnitaan kansalaisten erilaisia tapoja osallistua.

Suomalaiset ovat ylpeitä satavuotiaasta kansanedustuslaitoksestaan, mutta onko se demokratian päätepiste? Rolf Büchi esittää, että edustuksellista demokratiaa pitää kehittää kohti rajat ylittävää ja osallistavaa demokratiaa kansanäänestysten avulla. Tämän päivän kansalaiset ovat hyvin informoituja. He odottavat poliittiselta järjestelmältä läpinäkyvyyttä, ja haluavat mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon suoraan ja omaehtoisesti.

Keskustelussa kansanäänestysten puolesta ja niitä vastaan itse äänestysmenettely on tähän asti jäänyt vaille huomiota. Kansanäänestyksiä voidaan järjestää monella tavalla. Teoksessa erotellaan kansalaisaloitteet ja referendumit muista kansanäänestysmenettelyistä. Kansanäänestyksestä, joka toimitetaan yksinomaan eduskunnan aloitteesta, käytetään termiä plebiskiitti. Se on tyystin eri asia kuin kansalaisten omasta tahdosta toimitettu kansanäänestys eli kansalaisreferendumi. Plebiskiitin avulla valtaa pitävät pyrkivät oikeuttamaan oman vallankäyttönsä. Kansalaisreferendumi ja kansalaisaloite sen sijaan ovat vallanjakovälineitä, jotka sitovat kansalaiset ja poliitikot lähemmäksi toisiaan.

Kirja käsittelee kansanäänestyksiä Suomessa, Sveitsissä ja muualla Euroopassa ja vertailee niitä koskevaa lainsäädäntöä eri maissa. Kansalaisreferendumi ja kansalaisaloite kuuluvat nykyaikaiseen demokratiaan: ne ovat keinoja, joilla kansalaisten osallistuminen päätöksentekoon suoraan ja omaehtoisesti voidaan toteuttaa.

Tekniikan tri, VTK Rolf Büchi on Suomessa asuva tutkija. Hän toimii rajat ylittävää demokratiaa ajavassa eurotopia-verkostossa, ja suoran demokratian think tankissa The Initiative & Referendum Institute Europe.

— takakannesta

1 arvio tuotteelle Kohti osallistavaa demokratiaa

  1. sellisti

    Pätevä ja perusteellinen esitys kansanäänestyksistä. Ehkä vielä joskus Suomessakin…

Lisää arvio